Sunday, 20 January 2013

Mad'u ku~


Pada 19 haribulan Januari. Ana mendapat 2 experience baru.. Best sangat.. sekian lama terbuku dihati. Akhirnya Allah memakbulkan. Kalau dulu ana teringin nak turun meminta derma untuk Palestine. Terbaru ini, Allah memberi peluang ana untuk bertemu dua golongan mad’u. Lagi 2 jenis mad’u yang ana ingin bertemu, semoga Allah mengizinkan ana untuk bertemu mereka. InsyaAllah, Amen~.

Mad’u ku – Orang Asli.

Alhamdulillah, walaupon terpaksa balik kampung lewat. Namun, merasai kepuasan apabila mendapat pengalaman untuk pergi mendekati golongan orang asli. Walaupon hanya survey tempat untuk kem REAL’13 yang akan berlangsung pada hujung bulan Mac akan datang. Namun, hati tetap gembira.
Orang asli disini tidak mempunyai pentang larang dan memahami Bahasa Melayu dengan baik.
Ramai dai’e ingin turun berdakwah. Namun, tidak selesa dengan persekitaran dan budaya orang asli. Bak kata Dr. Yusmini ketika mengajar psikologi dakwah,

“Nak berdakwah pada orang Asli, tapi tak leh pakai seluar.. pakailah kain pastu susah nak berjalan. Yang kedua, nampak anjing kira nak lari ja.. Yang ketiga, dihidangkan makanan.. dibuat muka jijik.. maca mana mad’u nak dekat?”

Bila dah berada disituasi berikut, ana rasa ana setuju dengan kata-kata Dr. Yusmini. Kita sendiri tidak selesa dengan mad’u, maka persoalannya bagaimana mad’u nak mendekati kita?
Ketika para sahabat memakan dhab (biawak padang pasir). Rasulullah tidak menyuruh dan tidak melarang mahupun membuat reaksi wajah tidak selera untuk memakan. Para dai’e harus sedar setiap gerak geri anda diperhatikan oleh mad’u. Seandainya cantik peribadi dai’e, ianya akan menarik minat mad’u untuk mendekati. Itu cara Rasulullah, sebab itu Rasulullah disayangi para sahabat. 

~Rasulullah sebaik-baik contoh.

Mad’u ku – Gelandangan

Apabila sampai ke kolej. Terpandang dua orang sahabat, lalu ditanya. Daripada itu keinginan untuk turut serta sebagai volunter bagi gelandangan dibawah Muslim Aids.
Kami ditunjuk arah oleh seorang insan yang digelar sebagai, Uncle monkey. Dia merupakan homeless yang menjadi volunteer sebagai tunjuk arah tempat dimana homeless/gelandanggan lain.
Bertanya pengalaman? Memang seronok, siap kena kejar lagi. Namun, dalam masa yang sama. Ana diajukan soalan dari dua orang sahabat bernama fatin dan iffa,

”Apa pandangan atiqah?”

Lalu ana menjawab, “ana bersyukur pada Allah kerana ana tidak dibesarkan dalam keadaan seperti ini. Alhamdulillah, kerana Allah mengurniakan umi dan abuya yang menjalankan tanggungjawab dengan baik keatas anaknya. Dan ana akan menjadi saksi bahawa umi dan abuya melaksanakan tanggungjawab ketas ana. Dan yang kedua, seandainya pemimpin kita seperti Saidina Umar yang tidak tidur malam dan sanggup melawat penduduk. Jika kita salami kisah pemerintahan Saidina Umar Al-Khattab, ketika beliau melawat penduduk lalu ditemui sebuah rumah yg kekurangan makanan. Lalu Saidina Umar lantas ke Baitulmal. Baliau sendiri yang mengangkatnya barang walaupon Aslam menawar diri untuk membantu. Lalu Saidina Umar berkata, Wahai Aslam, sesungguhnya adakah engkau yang akan memikul dosaku diakhirat kelak? Aku berbuat begini adalah kerana aku takutkan Allah, sesungguhnya Allah akan menyoal aku diakhirat kelak. Dia Maha Mengetahui dan Melihat segala perbuatan hambaNya.”

……………………………………….

T/S : Apabila kita melakukan sesuatu pekerjaan kerna Allah. Daripada itu akan terbit rasa kepuasan dalam diri walaupon kudrat tidak sekuat sahabat-sahabat yang lain. Alhamdulillah, kerana Allah memberi kepadaku peluang mendekati pelbagai jenis mad’u yang mempunyai latarbelakang, budaya dan bahasa yang berbeza. Syukran jiddan kepada sahabat yang bersama ana dan memberi peluang pada ana. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...