Wednesday, 16 January 2013

Ithar ~ manis bila dikenang.


Waiting 4 the last paper. Tomorrow. And then survey programe 4 'Orang Asli'. But, I try spend my times to write something to my special friendz.. who’s knows me about ithar.

Apakah maksud ithar?
Ithar boleh mambawa pengertian mengutamakan insan lain disaat kita memerlukan. Ithar merupakan tingkatan paling tinggi dalam ukhwah Islamiah.

Ukhwah dihulur ikhlas dihati..
Bersama mengharap redha Ilahi..

Persoalan, berapa ramai insan yang sanggup mempraktikkan ithar dalam kehidupannya? Bagaimana seseorang itu boleh melebihkan saudaranya dalam setiap urusannya. Tentulah kerana kasih dan sayang yang dibina kerana Allah. Bila kita membina sesuatu ikatan yang murni dengan ikhlas kerana Allah daripada itu akan lahir konsep ithar dalam diri.

Hadis sahih, daripada Anas bin Malik, Rasulullah bersabda:

“Tidak sempurna iman seseorang sehingga dia menyayangi saudaranya seperti mana dia menyayangi dirinya sendiri.”
(Riwayat Bukhari)

Jika kita menyelami sirah, konsep ithar itu banyak didalam sirah seperti ukhwah Rasulullah s.a.w dengan sahabat ketika permulaan Islam sehingga wafat baginda Rasulullah s.a.w. Sehingga diri ini pernah menangis tatkala membawa kitab sirah milik abuya tersayang. Ukhwahnya terlalu hebat sehingga sanggup berkorban walau darah menjadi taruhan.

Seandainya setiap ukhwah yang dihulurkan diselami dengan ithar, ianya akan terkesan dihati dan akan diingati hingga akhir hayat. Walaupon, jarak memisahkan antara dua insan. Namun, didalam ia sentiasa hadir didalam doa sahabatnya.

______________________
Tintaku Srikandi: Ana teringat kata-kata seorang sahabat yanga ana kenal sejak dari tingkatan 4 sehingga kini ukhwah itu masih disemai. Walaupon, bibirnya jarang menyatakan “kasih enti kerana Allah” berbandig dengan ana ^_^.  Namun, dia seringkali melaksanakan ithar. Bibirnya hanya mengeluarkan kata-kata yang baik, tatkala bersamanya pasti akan teringat pada Allah dan Rasulullah. Cintanya pada Allah dan Rasul dibuktikan dengan amalannya. Diantara amalan yang dilakukannya adalah konsep ithar. Terbaru insan ini sanggup mengeluarkan duitnya untuk ke Kuala Lumpur bagi menyertai kem  bersama ana. Disaat ana memerlukan pandangan, dialah diantara insan yang dicari bagi mendapatkan pandangan. Hatta, nak ada test.. insan ini meluangkan masanya untuk mendengar masalah dan membantu ana menyelesaikan masalah.
tambah spek mata utk sahabat bermata 4. ^_^V
~sanah Helwah buat sahabatku, yang memahami diri ini dan menghulurkan ukhwah ikhlas kerna Allah. Kasih enti kerna Allah. Semoga bertambah usia bertambah amal kepada-NYA dan semakin subur cinta enti pada ALLAH dan RASULULLAH. Kata-kata ini lahir dari hati sehingga air mata teman dipipi. (ana kan mudah menangis). 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...